Plast

Min mikrovågsugn hade gått sönder. Ja, inte själva apparaten då, utan dörren – den gick helt enkelt inte att stänga ordentligt.

Jag fick ett ryck och ”opererade” lite på den, för det var säkert bara någon fjäder eller nåt som hade hoppat av tyckte jag (och så fick jag ju en ursäkt att använda mitt nya bits-set), bara för att strax konstatera att det var en eländig liten plastkrok som hade gått av. Inte så lätt att fixa med andra ord.

Men skam den som ger sig, tänkte jag, och gav mig raskt på att fixa en ny plastgrej!

Ett antal timmars mätande av plastbit och motsvarande pillande i Blender senare och den här 3D-modellen hade sett dagens ljus (nåja, i alla fall min helt digitala ljusskälla inne i programmet):

Man kan tydligt se den eländiga lilla kroken längst till höger, i min modell dock något kraftigare än den lilla originalkroken (som jag dessutom givetvis lyckades tappa bort nånstans under arbetets gång, tur att jag visste hur den skulle se ut!).

Iväg med filen till Shapeways, och efter en dryg veckas väntan var saken biff:

Till vänster är originaldelen (minus kroken längst ner), och till höger är min egenhändigt konstruerade reservdel, ”utskriven” i plast!

Så här ser det ut färdigmonterat:

Man kan se fjädern som håller låsdelen nere, och hur den är fäst vid den lilla kroken längst ner.

Återstod bara att skruva tillbaka locket och sen blev det så här:

Fint blev det! Nåja, mikrougnen är ju lite risig, men det är (nog) bara rost, och den fungerar i alla fall nu igen!

Såna där urgröpningar som plastbitar av någon anledning alltid har har jag på min del också (som ni ser på de båda första bilderna), och anledningen är enkel: det är för att spara material. Jag provade både med och utan och jag lyckades spara 20% av materialkostnaden bara genom de där ”groparna” – nog så viktigt om man tänker tillverka sisådär tio tusen bitar.

Nu nöjde jag ju mig med enbart en enda, och totalpriset blev cirka 10 € (med ”gropar”). Rätt mycket billigare än en ny mikrougn – och bra mycket roligare!

Dessutom får jag säkert någon sorts miljöpluspoäng; aldrig fel med lite sånt om man vill bräcka någon miljötomte som minsann återvinner mjölkkartonger.

Frågan jag ställer mig nu: har jag just piratkopierat en del av en mikrougn? Kan man ens det? Och i så fall, är detta ”fair use”? Och varför får man inte med 3D-modeller till enklare reservdelar när man köper en apparat till att börja med?!

Framtiden blir spännande.